Koninklijke Beuk schenkt kunstwerk aan Noordwijk

date_range29-11-2016

Koninklijke Beuk schenkt kunstwerk aan Noordwijkers
Ruim 10 jaar geleden, tijdens het 100-jarig jubileum van Koninklijke Beuk, heeft Beuk namens het bedrijf en de familie een kunstwerk aangeboden aan de Gemeente Noordwijk. Een cadeau aan en voor de Noordwijkers. Hoe feestelijk is het om deze belofte na te komen in het jubileumjaar van Noordwijk 150 jaar.

Locatie Nieuwe Zeeweg
De locatie was van meet af aan duidelijk; het kunstwerk zou de verbinding vormen tussen Zee en Binnen. Dit is passend bij de geschiedenis van de Beuken, namelijk wonen op Zee en naar school in Binnen, maar ook klein begonnen op Zee en groots verhuisd naar Binnen. Dat Zee-Binnen verhaal is typerend voor vele Noordwijkers maar zeker ook voor vele (oud) Beuk medewerkers. Omdat het gebied rondom het Bollenbad en BinnenZee volop in ontwikkeling was, deed Beuk de belofte het kunstwerk te doneren na realisatie van het nieuwe zwembad.

Kunstwerk Ab Steenvoorden
Het heeft zo moeten zijn. Toen bleek dat het kunstwerk 'Zee en Binnen' van de Noordwijkse kunstenaar Ab Steenvoorden verloren dreigde te gaan heeft Beuk contact gezocht met de Stichting ter Behoud Kunstwerk Ab Steenvoorden. Dit specifieke kunstwerk pronkte immers jaren op de gevel van de jongensschool waar Dolf en andere Beuken op hebben gezeten. De intentie van de kunstenaar is volledig in overeenstemming geweest met die van Beuk. Het kunstwerk draagt niet voor niets de naam ‘Zee en Binnen’.

Projectgroep
Het kunstwerk bracht betrokken Noordwijkers met zich mee. Dit resulteerde in een kleine projectgroep ter realisatie van het plan. Beuk spreekt haar dank uit aan Helmus Wildeman, voorzitter van de Stichting ter Behoud van het Kunstwerk Ab Steenvoorden, Leon van Reisen, Van Reisen Bouwmanagement & Advies en Ab van der Wiel, projectontwikkelaar en bouwer. In samenspraak met hen en de gemeente komt het plan nu ter realisatie.

8-hoekig kunstperk
Het kunstwerk ‘Zee en Binnen’ wordt volledig gerestaureerd door kunstenaar Zuliani, gespecialiseerd in betonnen monumentale objecten. In het voorjaar van 2017 zal aannemers- en hoveniersbedrijf Jonker het perkje aanleggen aan de Nieuwe Zeeweg. Dit rust- en kunstperk krijgt de 8-hoekige vorm overeenkomstig het kantoor van Beuk aan de Van Berckelweg en zal naast het kunstwerk worden gekenmerkt door een jonge beukenboom. Klaar om op die plek uit te groeien tot een blijvende markering.

Cadeau aan alle Noordwijkers
Dit jaar viert Noordwijk haar 150-jarig bestaan als badplaats. Beuk maakt daar als Noordwijks bedrijf al 110 jaar deel van uit. Bij feestelijkheden horen cadeaus. Dit is het cadeau van Beuk aan alle Noordwijkers.Terug naar overzicht