Buschauffeur per 1-1-11 vanaf 18 jaar mogelijk

date_range05-01-2011

Buschauffeur per 1-1-11 vanaf 18 jaar mogelijk
De minimumleeftijd voor het beroep buschauffeur voor het Besloten Busvervoer is van 21 naar 18 jaar verlaagd is. Deze proef wetswijziging is met ingang van 1 januari 2011 van kracht. Bekijk gelijk de vacatures bij Koninklijke Beuk.

In verband met de vergrijzing hebben personenvervoersbedrijven een grote uitstroom van buschauffeurs terwijl de instroom daarvan beperkt blijft. De groep chauffeurs die de sector verlaat is jaarlijks het vijfvoudige van de groep die instroomt. Dit structurele tekort is de afgelopen jaren door de transportbranche én de vakbonden aan de orde gesteld.

Tekorten worden nu opgelost met oudere buschauffeurs. In het Besloten Busvervoer vormen zestigplussers een derde deel van het totale aantal chauffeurs. De instroom van jonge touringcarchauffeurs is van belang voor de leeftijdsbalans in de personeelsbestanden van de vervoersbedrijven. 

De instroom van buschauffeurs is beperkt. De keuze voor een opleiding én voor het beroep van buschauffeur sluit qua leeftijd niet op elkaar aan. Scholieren maken ruim voor hun 21e jaar een keuze voor een beroepsopleiding. En dat terwijl de minimumleeftijd voor het besturen van motorrijtuigen van rijbewijscategorie D nu ook 21 jaar. Jonge chauffeurs zijn daardoor voor deze bedrijfstak verloren.

Meer informatie via Monique Snijders.



Terug naar overzicht