Homepage Homepage Over Beuk Homepage Geschiedenis
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf
  • Historie van een Koninklijk Familiebedrijf

Historie van een Koninklijk Familiebedrijf

 Op een plekje in Zuid Holland
 werd dit Beuk bedrijf gesticht,
klein begonnen, groeide immer
dankzij ijver, werklust en plicht.

Jubileumboek:
'Geboren tussen de Wielen'
€ 17,50 excl. verzendkosten
Bestellen of info?


Inhoudsopgave
Oprichting 1936-1945 1976-1985
1906-1915 1946-1955 1986-1995
1916-1925 1956-1965 1996-2005
1926-1935 1966-1975 2006-heden


Oprichting
Het bedrijf is op 31 januari 1906 opgericht door Leen Beuk en Frederika Beuk-Meyer. Het begon als firma die zich bezig zou houden met het bezorgen van melk en het vervoeren van goederen en personen. Het leven van Leen en Frederika Beuk, maar ook dat van sommige kinderen, klein- en achterkleinkinderen staat tot op de dag van vandaag in het teken van dit familiebedrijf.

terug naar boven

1906-1915
Leen Beuk bezorgde melk bij de mensen thuis. Met hetzelfde paard en tuig, alleen met een ander vierwielig voertuig werden er ritten met badgasten van stations in de regio naar de hotels in de badplaats Noordwijk gereden. Maar ook bij doopvieringen en trouwdiensten zorgde Beuk voor het luxe vervoer van huis naar de kerk.  In 1912 ontstonden er twee nieuwe vervoersdiensten. Met de aanschaf van een zwarte lijkkoets werd de basis gelegd voor het rouwvervoer. En met de aanschaf van een paardentractie c.q. verhuiswagen werd de basis gelegd voor het meubeltransport.

terug naar boven

1916-1925
In 1918 werd de eerst "Jan Plezier" in gebruik genomen. Deze werd ingezet voor bruiloften en andere festiviteiten. Dit waren de eerste zogenaamde groepsritten, waardoor dit voertuig als de voorloper van de touringcar kan worden beschouwd. Een andere attractie speciaal als amusement voor de jeugd bedoeld, was jarenlang de miniatuurstalhouderij. Dit waren kleine rijtuigjes bespannen met een bok of pony en deze werden bestuurd door één van de zonen van Leen Beuk. Al in 1919 deed de eerste automobiel zijn intrede in het bedrijf.  De ontwikkelingen hierin volgden elkaar snel op. Zo werd in 1922 ook een Cadillac-ambulance aangeschaft en weer was een nieuw soort dienstverlening ontstaan.

terug naar boven

1926-1935
Vanaf 1928 moest dezelfde "Jan Plezier" de concurrentie aan gaan met de eerste reisbus. "Toert met Beuk wagens" stond er als propaganda advies buiten op de eerste reisbus en tallozen hebben deze raad opgevolgd. Met als gevolg dat het wagenpark snel groter werd. Er werden nu patiënten per ambulance, meubels per vrachtwagen, begrafenis- en huwelijksgasten per luxe auto en (vakantie-)reizigers per bus vervoerd. Zeker dit laatste was een unieke ervaring ook voor de jonge Beuken. Het was het begin van een nieuw tijdperk.

terug naar boven

1936-1945
In dit nieuwe tijdperk werden alle vertrouwde diensten door Beuk uitgevoerd. Het was de keuze van de klanten of ze gebruik wilden maken van een traditioneel rijtuig of een gemotoriseerd voertuig. In 1940 haalde Beuk het Polygoon Wereldnieuws, toen zij voor het vervoer van een bruidspaar met gevolg maar liefst zeven arrensleden getrokken door prachtig opgetuigde paarden, gebruikten. In de oorlogsjaren werd een groot deel van de paarden, het wagenpark en de garage door de Duitsers gevorderd. De paarden die niet gevorderd waren werden gewoon ingezet voor de melkwijk, trouwerijen en begrafenissen. Beuk zocht steeds naar creatieve oplossingen, zodat mensen vervoerd konden blijven worden. Daarnaast werd er in de Hongerwinter naar Haarlemmermeer gereden om bij de boeren voedsel te halen wat vervolgens weer in Noordwijk en omgeving werd gedistribueerd. Aan het eind van de oorlog was er een driehoofdige tweede generatie Beuk in het familiebedrijf aan het werk.

 terug naar boven

1946-1955
In 1946 werd het 40-jarig jubileum van het bedrijf gevierd. Met een Stewart-bus, enkele Peugeots en ander, in bollenschuren verstopt en niet gevorderd materieel, werd er weer enthousiast gewerkt aan de op- en uitbouw van het bedrijf. Er werd vooral veel vervoer verzorgd voor de wederopbouw van Nederland. Vanwege het regelmatige vervoer van personeel van en naar de havens van Amsterdam en Rotterdam werd binnen de kortste keren gesproken over lijndiensten. Ook organiseerde Beuk met de "Jan Plezier" en autobussen bollentochten georganiseerd vanaf het station in Leiden en werden veel Engelse schoolkinderen en toeristen in de bollentijd van Hoek van Holland en later ook vanaf Zestienhoven, door het Westen van ons land gereden. Tegen het eind van de jaren 40 werden er alweer gloednieuwe bussen gekocht en groeide het wagenpark gestaag. Het dieptepunt van dit eerste decennium na de oorlog was het overlijden van de oprichter Leen Beuk in 1952. In 1953 werden ook de eerste wintersportreizen naar Oostenrijk georganiseerd. Deze reizen werden uitgevoerd met nieuw rollend materiaal. Met deze nieuwe touringcars werd ook deelgenomen aan nationale en internationale Concoursen d'Elegance waaronder in Noordwijk, Nice en Brighton. Vele jaren achtereen werd Beuk beloond met de hoogste onderscheidingen, hetgeen veel aandacht opleverde in de nationale en internationale pers.

  terug naar boven

1956-1965
Door de enthousiaste ondernemingsgeest, de juiste inzet van medewerkers en telkens weer het nieuwste materiaal werd de naam Beuk een begrip. Het materiaal, de naamsbekendheid en professionele dienstverlening, bezorgden Beuk grote en belangrijke opdrachtgevers. In augustus 1957 werd er een voor die jaren grote opdracht binnengehaald en stond het bedrijf met maar liefst 14 touringcars op het Sint Pietersplein in Rome. Het hoogtepunt was in 1962 het vervoer van vele Koninklijke gasten van Koningin Juliana en Prins Bernard, een vervoersopdracht waarmee Beuk zelfs de wereldpers haalde. Deze opdracht  betekende ook een doorbraak voor het personenvervoer per touringcar. Daarnaast vormde deze eerste Koninklijke rit de basis voor vele volgende opdrachten van het Koninklijk Huis.

  terug naar boven

1966-1975
Beuk groeide gestaag en daardoor groeide ook eind 60-er jaren de behoefte aan specialisatie en werd de beslissing genomen het bedrijf met zijn verschillende takken met elk zijn specifieke verantwoordelijkheden in een aantal werkmaatschappijen op te splitsen. Een aantal activiteiten werden afgestoten en zo ontstonden met de derde generatie aan het hoofd, Beuk Touringcars en deels onder dezelfde leiding Beuk Autobedrijf inclusief  Fiat dealer schap en Beuk Reisbureau. In 1972 ondergingen de touringcars tijdens hun winterslaap een totale facelift in de eigen werkplaats van het bedrijf. Alle wagens werden voorzien van een nieuwe huisstijl met nieuw logo etc. Deze huisstijl werd ook doorgevoerd bij het autobedrijf en de reisafdeling waardoor het bedrijf weer een uniforme uitstraling had. Tevens werden in 1972 weer belangrijke vervoersopdrachten binnengehaald van o.a. ESA/Estec.

terug naar boven

1976-1985
In de jaren die daarop volgden realiseerden de Beuk bedrijven belangrijke uitbreidingen zoals de oprichting van De Jong Intra Vakanties, een samenwerkingsverband van vier touringcarbedrijven dat vakantiereizen door Europa verzorgde. In 1980 werd Beuk Travel Consultants opgericht, nu gehuisvest in het World Trade Center in Amsterdam. Beuk Travel Consultants is een touroperator die zich bezig houdt met inkomend toerisme vanuit het buitenland en uitgaand organiseert het speciale reizen met elke vorm van vervoer en verzorging. Beuk Autobedrijf werd uitgebreid met het Lancia dealer schap en Beuk Touringcars nam het Hilversumse bedrijf Gooilander over, dat was gespecialiseerd in individuele- en groepsdagtochten. In 1980 werd de structuur van de Beuk Groep onder de loep genomen. Er werd een solide basis gelegd om de continuïteit voor de Beuk Groep te waarborgen. Deze structuur bestaat  zij het hier en daar aangevuld, tot op de dag van vandaag nog steeds. Met de expansie van de activiteiten groeide ook het huisvestingsprobleem voor het auto en touringcarbedrijf die beide gevestigd waren in de oude dorpskern van Noordwijk. Eind 1985 kreeg Beuk eindelijk groen licht om een nieuw bedrijfspand te bouwen aan de rand van Noordwijk. Een lang gekoesterde wens, die al bij de tweede generatie was ontstaan, zou hiermee in vervulling gaan.

 terug naar boven

1986-1995
In 1988 werd het nieuwe pand aan de Van Berckelweg in gebruik genomen. Dit pand met een efficiënte indeling vormde  een echt fundament om de hele organisatie letterlijk en figuurlijk als een huis neer te gaan zetten. Met de start in de nieuwe huisvesting is ook de vierde generatie van de familie Beuk geleidelijk in het bedrijf aan de slag gegaan. De twee zonen van Dolf, Beuk, Eric en Marc, begonnen hun loopbaan als touringcarchauffeur. Van het reizen en verblijven in het buitenland, het omgaan met passagiers en opdrachtgevers tot en met het wassen en onderhouden van de wagens hebben zij zich in de loop van de jaren binnen het bedrijf opgewerkt op managementniveau. Inmiddels is Eric Operations manager van Beuk Touringcars en geeft Marc leiding aan Beuk Travel in Amsterdam. Als eerste particuliere touringcarbedrijf nam Beuk, nadat de Wet Personenvervoer dit in 1988 mogelijk had gemaakt, het initiatief tot het opzetten van een openbaar vervoerlijn van Katwijk en Noordwijk naar Schiphol en Amsterdam Zuid Oost onder de naam Beuk Lines. Hiermede verwierf Beuk de officiële status van Openbaar Vervoerder. In 1993 introduceert Beuk een uitbreiding op de bestaande VIP dienstverlening, VIP d'Elegance. Dit betekent het begin van het VIP tijdperk waarin nog vele donkerblauwe VIP wagens, allen met hun eigen naam, zouden volgen.

 terug naar boven

1996-2005
In 1996 werd het 90-jarig jubileum groots gevierd in het eigen bedrijfspand en wordt de vierde generatie Beuk gecompleteerd, doordat dochter Monique ook haar intrede doet als PR manager van het bedrijf. Ook werd in 1996 een nieuw marktsegment aangeboord. Er wordt een shuttle dienst gestart tussen de diverse hotels rondom Schiphol en de luchthaven zelf. Inmiddels rijden er 24 uur per dag, 7 dagen per week, 7 touringcars op en rond Schiphol. In 1998 besloot Beuk Autobedrijf na ruim 35 jaar te stoppen met de verkoop van auto's. De belangrijkste reden is de algemene herstructurering van dealer bedrijven. Beuk Autobedrijf blijft wel als vennootschap bestaan en verzorgt voortaan het onderhoud van het gehele wagenpark van Beuk. Beuk Travel beleeft goede jaren en wordt in 2000 IATA agent. In 2001 verhuisde de afdeling Beuk Travel Incoming naar een grachtenpand in Amsterdam, om te midden van haar leveranciers en doelgroepen de werkzaamheden voort te zetten. Beuk Travel Outgoing vond onderdak in het hoofdkantoor aan de Van Berckelweg van waaruit het reizen en incentives naar alle mogelijke bestemmingen in de wereld organiseert. 

 terug naar boven

2006-heden
Op 31 januari 2006 wordt het 100-jarig jubileum gevierd. Tijdens dit jubileum feest ontving Dolf Beuk uit handen van de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland het predicaat 'Koninklijk' voor de Beuk organisatie. Dit predicaat betekende letterlijk en figuurlijk een 'kroon' op 100-jaar hard werken. De voortaan Koninklijke Beuk is nog één van de weinige grote, particuliere touringcarbedrijven in Nederland en is daar best een beetje trots op. Koninklijke Beuk blijft zich jaar na jaar inspannen om haar slogan ‘zonder omweg de beste’ waar te maken in het organiseren van reizen, dagtochten, incentives per touringcar, bus, boot en vliegtuig. Alle laatste nieuwtjes vindt u hier op onze site.

terug naar boven


 

 Vorige pagina